معالجه ی دیابت با استفاده از سلولهای بنیادی مغز

محققین ژاپنی روش معالجه ی دیابت را در مغز یافتند. محققین انستیتو AIST از Tsukuba کشف کردند که با استفاده از سلولهای بنیادی مغزی می توان بر کمبود سلولهای تولید کننده ی انسولین بدون نیاز به انتقال ژن برای درمان دیابت، فائق شد. سلولهای بتای پانکراس با تولید انسولین مقدار قند خون را کنترل می کنند.

محققین نشان دادند که چگونه می توان با استفاده از سلولهای بنیادی مغز کمبود سلولهای بتای پیوندی از دهنده ها را جبران نمود.

دیابت به علت کمبود یا فقدان تولید انسولین در پانکراس ایجاد می شود و بیش از 200 میلیون نفر در دنیا به این بیماری مبتلا هستند.

درحال حاضر برای دیابت، درمانی وجود ندارد در نتیجه بیماران با دریافت انسولین بصورت تزریقی با سایر درمانها قند خون خود را کنترل می کنند. در این تحقیق که توسط دکتر Kuwabara و همکارانش انجام شد برروی روشی برای تمایز سلولهای بنیادی انسان تمرکز نمودند، تمایز این سلولها سبب می شود سلولها برای یک نقش اختصاصی تطابق پیدا کرده و برای استفاده در درمانهای جایگزینی سلول استفاده شوند.

دکتر Kuwabara می گوید: از آن جایی که دیابت بر اثر فقدان یک نوع خاص سلول ایجاد می شود، این روش می تواند هدف ایده آلی برای درمان های جایگزینی سلول محسوب گردد.

کمبود سلولهای بتای پانکراس از دهندگان مشکل اصلی در پیشرفت این درمان است، بنابراین یک روش ساده و ایمن استفاده از سلولهای بنیادی بدست آمده از خود فرد است تا بتوان از آنها سلولهای بتای جدید ساخت.

 قسمت بالب شنوایی و هیپوکامپ در جلوی مغز، منبع بافتی قابل دسترس، برای سلولهایی است که می توانند مستقیماً به پانکراس پیوند زده شوند. بطور طبیعی سلولهای عصبی مقادیر زیادی انسولین تولید نمی کنند اما سلولهای پانکراس مقدار زیادی انسولین تولید می کنند.

زمانی که این سلولها به موشهای (rat) دیابتی پیوند زده شد این سلولها نه تنها شروع به بیان چندین خصوصیت کلیدی سلولهای بتای پانکراس کردند بلکه تولید انسولین در این موش ها افزایش و مقدار قند خون حیوان کاهش یافت.

چنانچه سلولهای پیوند زده شد را از محل پیوند پیوند خارج کنیم ، مجدداً مقدار قند خون افزایش می یابد. این نشان می دهد که سلولهای بنیادی عصبی پیوند زده شده به پانکراس می تواند در درمان دیابت موثر باشند.

منبع: in.news.yahoo.com